Now ni ahkak memang berbekal je la ke opis. Hidangan tuk hari ni 2 set nasik lemak for breakfast & lunch. Since pagi ahkak cuma ada around 30-40 minutes je untuk mandi, iron apa yang patut, bersihkan botol2 anak dan pinggan mangkuk, bersiap2 & prepare bubur Hannah so I only do minimal cooking je on the morning. Hannah punya bubuq of kos la fresh, masak pagi2 tu tapi sayur & lauk dah siap2 chop kecil2 dan simpan dalam peti.. then bila nak masak just campak jek dalam kuali.
Untuk bekal, I opt for something yang senang untuk prepare. Biasa ahkak suka prepare sambal. Sambal ni ahkak simpan dalam peti untuk 2 or 3 hari usage. Hari ni menu nasik lemak. Nasik & telur ahkak masak sekali dalam rice cooker dan biarkan panas sampai ke pagi. Sambal ahkak simpan dalam peti while bilis ahkak goreng pagi2. Since ahkak ni idok le gemar kacang goreng & timun so my bekal tak letak le benda2 itu. Petang karang boleh masak nasi dan rebus daging. Bila da empuk potong siap2 dan simpan lam peti. The next day ble goreng & campur baki sambal dalam tu. Sempoiii!! Air rebusan daging tu ble buat sup kalau nak berkuah. The next day mungkin ble masak ayam masak merah guna sambal tu.. hmmmm